Social Icons

Monday, 7 March 2016

The recipe for "Mini Chicken Pie"with Sate Kebab

Salah seorang pelanggan tetap kami berkongsi resepi menarik untuk anda cuba.

Bahan-bahan:
Bawang merah & bawang putih (potong halus)
6-7 cucuk #satekebabakmal black pepper (potong dadu)
Carrot, capsicum, cendawan butang (potong dadu)
2 tbs butter/margerin
3 tbs tepung
1 cwn air/stok ayam
Kulit popia (size besar) -- fefeeling filo pastry


Cara-caranya
1. Tumis bawang merah, bawang putih, sate kebab, carrot, capsicum & cendawan. Letak bahan perasa (garam & lada hitam). Dah masak, boleh angkat dan set aside
2. Dalam periuk lain, panaskan butter kemudian masukkan tepung dan kacau sampai tepung masak (hilang bau tepung)
3. Masukkan air/stok ayam dan kacau lagi.
4. Campurkan inti yang dah di masak tadi dan gaul. Tutup api.
5. Preheat oven & sapukan sikit butter pd baking pan (cavity type) supaya kulit popia tak lekat
6. Letak kulit popia dan masukkan filling
7. Bungkuskan kulit popia and boleh letak egg wash kalau nak.
8. Bakar smpai golden brown. Kalau nak bahagian bawah pun golden brown, boleh keluarkan pie dari tray, flip over dan masuk balik dalam oven.

Sekian resipi mini chicken pie . Selamat menikmatinya!
#variasihidangan #akmalsatekebab #resepisukahati




No comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates