Kredit perkongsian ini pada sahabat niaga kami Ann Divalicious.
Jom akak kongsikan resipi murtabak Sate Kebab ..memang senang dan mudah dengan adanya sate kebab ni...takyah pi cari murtabak kat bazar ramadhan..boleh dimasak didapur sendiri..lg comfirm sedang dan bersih...
Mini Murtabak Sate Kebab
Bahan2:
- 1 ulas bawang putih (racik)
- 1/2 biji bawang besar (potong dadu)
- 1 senduk mixed vegetables
- 4-5 cucuk sate kebab ayam/daging
- 1 1/2 sudu rempah kari ayam
- 2 biji telur
- Garam secukup rasa
- Kulit popia
- Cheese slices (optional)
- Minyak utk menumis & menggoreng
Cara2:
- Tumis bawang putih.
- Masukkan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air.
- Setelah pecah minyak, masukkan sate kebab yg telah di potong dadu dan sedikit air.
- Kemudian masukkan bawang besar dan mixed vegetables.
- Perasakan dgn garam secukupnya.
- Gaul rata dan masak hingga mendidih dan agak kering.
- Tutup api dan ceduk inti ke dalam mangkuk.
- Pecahkan telur ke dalam inti tadi dan gaul.
- Letakkan 2-3 sudu inti di atas kulit popia (letak cheese jika guna) dan balut.
- Panaskan kuali dgn sedikit minyak.
- Goreng hingga garing ke dua2 bahagian.
- Siap untuk dihidangkan.
*Note: Boleh juga letak daun sup yang diracik jika suka.
Enjoy!!!
PS: Since sate kebab akmal ni sedia berperisa rempah dsbnya, so penggunaannya dalam resepi ini lebih enak dari menggunakan daging ayam biasa.
No comments:
Post a Comment